Menu
Webmaster - Infos
Teller

 86072 Bezoeken

 1 Bezoeker online

1. De kerk - Geschiedenis
Gewijd aan Sint Job, de Bijbelsheilige, waarvan de Heer  het onwrikbaar geloof wilde beproeven door veel leed, de kerk is ingewijd aan de nagedachtenis van de laatste tsaar van Rusland, de keizer Nicolaas II, waarvan de geboortedatum samen valt met het feest van Sint Job, en aan die van de keizerlijke familie, afgeslacht door de communistische macht op 17 juli 1918.
 
De kerk wilt ook een gedenkteken zijn voor de slachtoffers van de revolutie en burgeroorlog in Rusland, die gevallen zijn sedert de machtsovername door de bolsjewieken in oktober 1917.
 
Deze intentie wordt opgeroepen door de vier grote gedenkplaten links en rechts van de iconostase. Twee plaatsen op de rechter kant  benoemen de namen van de leden van de vermoorde keizerlijke familie, terwijl die op de linker kant gewijd zijn aan de geestelijkheid,  de monniken en aan alle slachtoffers ", wier namen de Heer kent."
 
Rond het altaar, gedenkplaten in de wand ingebouwd met de namen van meer dan honderdtwintig bisschoppen gemarteld en ter dood gebracht door de communisten.
 
Andere naamplaatjes die de muren van de kerk versieren werden geplaatst op verzoek van een aantal families die tragisch één van hun leden verloren hebben tijdens de revolutie en burgeroorlog 1917-1921, waarvan de meeste geen christelijke begrafenis ontvangen hebben.
 
Het initiatief om de kerk te bouwen dateert uit 1929 en het was in dit zelfde jaar dat de geldinzameling  begon onder de Russische emigranten verspreid over de hele wereld om de bouw en inrichting ervan te financieren. De koninklijke huizen van Joegoslavië en Bulgarije hebben ook gereageerd op de oproep, evenals de gemeente Ukkel.
 
Het project werd ontworpen door een commissie van architecten gespecialiseerd in de geschiedenis van de Russische religieuze architectuur, onder voorzitterschap van prof. Okouneff van de Universiteit van Praag. Alle tekeningen werden opgemaakt door de architect-schilder Nicolas Iselenov die ook verantwoordelijk was voor het toezicht op de uitvoering van alle artistieke details van het project. Nicolas Iselenov is ook de schilder van sommige iconen bewaard in de kerk.
 
De eerste steen werd gelegd in 1936;  in 1939 waren de werken bijna voltooid. Na een onderbreking als gevolg van de Tweede Wereldoorlog, werd het werk hervat in 1946 en de plechtige consecratie van de kerk vond plaats op 1 oktober 1950.
 
De kerk bevindt zich onder de rechtspraak van de bisschoppensynode van de Russisch-Orthodoxe Kerk in het Buitenland die haar hoofdkantoor in New York, Verenigde Staten, heeft.
 
De Orthodoxe Kerk werd erkend door de Belgische Staat in mei 1985.
 

Creatie datum : 16/02/2013 @ 15:05
Laatste wijziging : 22/02/2013 @ 16:03
Categorie : 1. De kerk
Pagina gelezen 9577 keren


Print deze pagina Print deze pagina


^ Boven ^